In starile de anxietate predomina gandurile negative legate de posibile primejdii si subestimarea capacitatii de a le face fata.
Persoana anxioasa se simte permanent nelinistita, tensionata, incordata, incapabila sa se relaxeze si afirma ca se afla la capatul puterilor. Anticipeaza tot felul de pericole cu care s-ar putea confrunta in viitor si se ingrijoreaza excesiv. De multe ori, se simte in nesiguranta sau amenintata, dar nu poate explica care este motivul fricii sale.
Temerile si ingrijorarile se refera la evenimente cotidiene (situatia materiala sau profesionala, sanatatea, bunastarea familiei etc.) sau la consecintele nocive ale ingrijorarii (de exemplu, teama ca ingrijorarile sunt incontrolabile si vor conduce la nebunie). Gandurile nedorite pot fi intrerupte in cazul in care persoana desfasoara activitati interesante, care ii ocupa atentia in intregime.
Persoana anxioasa are adesea dificultati in luarea deciziilor, iar dupa ce a luat o hotarare se teme sa nu fi gresit si se gandeste la tot felul de scenarii catastrofale. Dupa ce a scapat de un motiv de ingrijorare, gaseste imediat altul si rumineaza diverse ganduri cu continut anxiogen.
Anxietatea si ingrijorarea excesiva genereaza oboseala cronica, lipsa de concentrare si tulburari de somn (dificultati de adormire, treziri frecvente in timpul noptii sau somn superficial, neodihnitor, cu senzatie de oboseala la sculare).
Frecvent pot aparea simptome generate de o hiperactivitate vegetativa:
incordare musculara, tensiune in zona gatului, cefei si umerilor
diaree cronica sau poliurie
transpiratii
ameteli sau senzatie de vid mental
cresteri ale tensiunii arteriale, puls accelerat, palpitatii
tulburari respiratorii, senzatie de sufocare
tremor etc.
Anxietatea poate fi insotita de atacuri de panica, vise terifiante sau cosmaruri. Incapacitatea de relaxare sau dificultatile de concentrare a atentiei pot contribui la declansarea unui atac de panica, deoarece sunt considerate de persoana anxioasa ca fiind simptome ale pierderii controlului rational.
Anxietatea permanenta provoaca un disconfort puternic, care afecteaza calitatea vietii si activitatile cotidiene. Persoana anxioasa evita sau amana situatiile pe care le percepe ca fiind periculoase si consuma multa energie mentala in incercarea de a-si controla ingrijorarea excesiva.
Tratamentul cu remedii florale Bach:
- scade treptat frecventa si intensitatea starilor de teama si anxietate
- reduce ingrijorarea si gandurile intruzive nedorite, favorizeaza relaxarea si imbunatateste calitatea somnului
- dezvolta curajul, capacitatea de a lua rapid decizii si increderea in abilitatea de a face fata situatiilor dificile
- diminueaza comportamentele dezadaptative asociate (fuga, evitare, amanare)
- imbunatateste capacitatea de gestionare a emotiilor in conditii de stres si previne aparitia atacurilor de panica
- instaureaza o stare durabila de calm, siguranta si incredere in sine.
Iata cateva remedii florale Bach indicate in tratamentul tulburarilor de anxietate:
Mimulus diminueaza fricile cotidiene, precum: frica de boala, de microbi, de accidente, de singuratate, de lipsuri materiale, de esec, de batranete etc.
Aspen reduce fricile vagi, inexplicabile, irationale si sentimentul ca ceva ingrozitor urmeaza sa se intample.
Red Chestnut diminueaza ingrijorarea excesiva pentru persoanele apropiate (sot, copii, parinti etc.) si frica ca ceva rau li s-ar putea intampla.
White Chestnut reduce hiperactivitatea mentala si ingrijorarea generata de ganduri recurente nedorite, care nelinistesc si produc dificultati de concentrare sau insomnie.
Rock Rose este indicat atunci cand starile de anxietate se asociaza cu cosmaruri si atacuri de panica.
Tratamentul cu remedii florale Bach este un tratament personalizat si implica prepararea unei sticlute de tratament cu un amestec de remedii florale, din care se administreaza cate 4 picaturi de 4 ori pe zi.
Durata tratamentului variaza in functie de severitatea si vechimea simptomelor, precum si de reactia de raspuns individuala, in tulburarile emotionale cronice fiind necesare cel putin 3-4 luni de tratament.
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse
A fost adaugat la Favorite!
Articole