Psihosomatica


Termenul “psihosomatica” vine din grecescul “psyche”care inseamna suflet (corp emotional si corp mental) si “soma” care inseamna corp fizic.

Psihosomatica este disciplina care se ocupa cu studierea originii psihice a bolilor si a impactului pe care gandurile si emotiile noastre le au asupra sanatatii corpului fizic. 
 

Viziunea Dr. Bach despre boala si vindecare

Boala este consolidarea in plan fizic a unei atitudini mentale. In spatele tuturor bolilor se afla fricile, anxietatile, indoielile, ingrijorarile si intristarile noastre. Pe acestea trebuie sa le tratam si, odata cu vindecarea lor, va disparea si boala de care suferim.”  Dr. Edward Bach 

Conform viziunii Dr. Bach, boala este un dezechilibru in corpul fizic creat de emotii si modalitati de gandire care ne dauneaza, care ne limiteaza accesul la decizii si optiuni sanatoase. 
 

In adevarata vindecare, natura si numele bolii fizice nu au nicio importanta. Boala corpului este doar un efect al unei convingeri mentale si aceeasi convingere se poate manifesta diferit la fiecare individ. Prin urmare, perspectiva mintii trebuie aleasa pentru a ne ghida in alegerea remediilor necesare.” Dr. Edward Bach
 

Aceeasi emotie poate somatiza diferit, in functie de felul in care este conceptualizata si exprimata verbal.

De exemplu, o frica de tip Mimulus poate genera diverse simptome. 

Mi-e frica:

- sa vad ce se intampla (somatizare oculara)

- sa vorbesc, sa imi exprim opinia (somatizare laringiana)

- sa avansez, sa merg inainte (somatizare la nivelul membrelor inferioare)

- sa ma arat, sa ma infatisez celorlalti (somatizare la nivelul fetei)

- sa dau drumul, sa elimin ceva sau pe cineva din viata mea (somatizare la nivelul colonului).

Remediile florale se selecteaza pornind de la starea psiho-emotionala a unei persoaneEle pot duce la ameliorarea simptomelor fizice prin diminuarea emotiilor si atitudinilor mentale care genereaza sau intretin o afectiune fizica.
 

Beneficiile secundare ale bolii

Boala este un mecanism de adaptare si supravietuire in conditii de stres intens si/sau prelungit.

Inainte de aparitia unei boli, intampinam anumite dificultati emotionale, iar daca nu reusim sa le gestionam, tensiunea sau suferinta psihica se poate converti in boala.
Simptomul fizic reduce disconfortul psiho-emotional prin aducerea unui beneficiu secundar.

Cum putem beneficia de pe urma unei boli?

Iata cateva exemple de beneficii secundare ale bolii:

 • primim mai multa atentie, grija si afectiune de la cei dragi: “Daca sunt bolnav, ceilalti se vor ocupa mai mult de mine".
 • scapam de responsabilitati si nu ne mai ocupam de sarcini dificile: “Daca ma imbolnavesc, nu mai trebuie sa lucrez sau sa am grija de altii.”
 • ne permitem sa luam o pauza pentru a ne odihni sau relaxa: “Nu imi dau voie sa ma odihnesc decat atunci cand sunt bolnav.”
 • putem sa refuzam politicos cererile altora si sa ne ocupam mai mult de propriile nevoi, fara sa ne invinovatim: “Imi pare rau, nu pot sa te ajut sau sa fac ceea ce imi ceri pentru ca nu ma simt bine.”
 • ​primim o motivatie pentru schimbarea unor obiceiuri daunatoare: “Boala ma ajuta sa fiu mai responsabil, mai disciplinat, sa am mai multa grija de corpul meu."
 • avem o justificare pentru situatiile pe care le evitam din teama de esec sau de ridicol: “Nu am reusit sa fac asta pentru ca m-am imbolnavit."
 • boala ne “ajuta” sa ne pedepsim pentru greselile pe care ni le atribuim: “Trebuie sa sufar pentru a-mi ispasi pacatele.”
   

Etapele vindecarii

Procesul de vindecare necesita parcurgerea mai multor etape.
 

 • Asumarea responsabilitatii

A fi responsabil inseamna a recunoaste ca boala este consecinta unor atitudini mentale nesanatoase, a unor modalitati de gandire si simtire care ne dauneaza.

Asumarea responsabilitatii ne permite sa incepem procesul de introspectie si sa identificam gandurile, convingerile, emotiile, atitudinile si comportamentele care necesita schimbarerestructurare, redefinire sau echilibrare.
 

 • Constientizarea cauzelor psiho-emotionale si a beneficiilor secundare ale bolii

Pentru a initia procesul de vindecare, este important sa constientizam care a fost conflictul psiho-emotional care a precedat boala si care a fost rolul bolii in gestionarea acestuia. 

Fiecare individ este unic, prin urmare fiecare boala este unica. Acelasi simptom fizic poate avea cauze si beneficii secundare diferite la persoane diferite. 


Tehnica de decodare psihosomatica pe care o utilizez in practica terapeutica ajuta la constientizarea emotiilor care au favorizat aparitia simptomelor fizice si a “utilitatii” bolii in rezolvarea conflictului emotional.

Decodarea simptomului poate duce la aparitia unor insight-uri si a unor resemnificari spontane, care initiaza si stimuleaza procesul de vindecare.
 

 • Echilibrarea starii psiho-emotionale si gasirea unor solutii sanatoase la problemele existente

Cunoasterea cauzei bolii este importanta, dar nu suficienta.

O persoana poate sa fie constienta de emotiile, convingerile sau conflictele intrapsihice care au generat o anumita boala, dar nu se va insanatosi daca va continua sa le pastreze si sa le hraneasca prin actiunile si comportamentele sale.  
 

Pe langa constientizarea gandurilor si emotiilor care au un impact negativ asupra sanatatii, procesul de insanatosire necesita:
 

 • scaderea suferintei psihice si restabilirea echilibrului emotional
 • identificarea nevoilor personale si explorarea unor modalitati sanatoase de implinire a acestora
 • reevaluarea prioritatilor si implementarea schimbărilor dorite în viata personala
 • stabilirea unor obiective realiste si canalizarea resurselor interioare spre realizarea acestora
 • invatarea unor modalităţi mai eficiente de rezolvare a conflictelor 
 • dezvoltarea capacitatii de a gasi solutii constructive la problemele care apar
 • stabilirea unor granite sanatoase in relatiile interpersonale si dezvoltarea asertivitatii
 • cresterea stimei de sine si recastigarea sentimentului de control asupra propriei vieti
 • diminuarea comportamentelor nesanatoase, nocive sau autodistructive.
   

Remediile florale Bach favorizeaza  dezvoltarea unor perspective si atitudini noi, care sunt necesare pentru a gestiona eficient situatiile care au generat aparitia bolii: curaj, incredere in sine, capacitatea de a lua rapid decizii, optimism, perseverenta, toleranta, detasare de trecut, iertare, acceptarea realitatii, rabdare, flexibilitate, responsabiltate, motivatie interioara etc. 

 

Tratament pentru suport emotional in bolile cronice


Aflarea diagnosticului sau prognosticului unei boli, aparitia recidivelor sau complicatiilor, durerea si efectele secundare ale tratamentelor utilizate pot genera diverse stari emotionale care agraveaza simptomatologia si incetinesc sau blocheaza procesele de vindecare:

- soc generat de aflarea diagnosticului sau prognosticului unei boli 

- frica de durere, de moarte, de recidiva, de invaliditate, de efectele adverse ale tratamentelor medicale (operatie, chimioterapie), de pierderea atractivitatii, a puterii de munca si a veniturilor 

- stari de anxietate si atacuri de panica

- descurajare, resemnare, lipsa de speranta, depresie

- pierderea stimei de sine, vinovatie, ingrijorare excesiva

- teroare, disperare, ganduri intruzive, insomnie

- negare, refuzul investigatiilor sau tratamentului adecvat

- oboseala si extenuare dupa interventii chirurgicale sau tratamente invazive.
 

Remediile florale Bach reduc dezechilibrelele emotionale asociate cu bolile cronice. Cresterea bunastarii psihice amelioreaza calitatea vietii si are efecte pozitive asupra vitalitatii organismului si functionarii sistemului imunitar.
 

Procesul de echilibrare emotionala poate fi un proces de lunga durata (conflictele intrapsihice care genereaza boala sunt adesea inconstiente si necesita timp pentru a fi identificate si procesate).

De aceea, este important sa acordam corpului fizic ingrijirea adecvata si sa ne adresam medicului specialist pentru orice problema de sanatate.

Terapia florala Bach este o metoda complementara care poate fi utilizata in asociere cu tratamentele medicale conventionale sau cu alte forme de terapie pentru diminuarea blocajelor psiho-emotionale care au favorizat aparitia bolii si activarea resurselor interioare necesare refacerii sanatatii corpului fizic. 
 


Programeaza-te acum!


Pentru programare suna la 0724 056 978 (de luni pana vineri intre orele 10.00 - 20.00) sau completeaza formularul de mai jos:
Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a sitului Remediiflorale-bach.ro
Trimite*Tratamentul cu remedii florale Bach este complementar si nu inlocuieste asistenta medicala calificata sau consilierea psihologica profesionala. Rezultatele pot diferi de la persoana la persoana si depind de durata tratamentului, de frecventa administrarii si de reactia de raspuns individuala. 

Cauzele emotionale ale bolilor

20 - 21 noiembrie 2021 - curs online


Tematica cursului:

- functiile si simbolistica organelor si sistemelor 

- legatura dintre ganduri, emotii si simptome fizice

- programe mentale si expresii verbale generatoare de boli

- mecanismul psihologic de aparitie a bolii

- utilitatea si beneficiile secundare ale bolii

- abordari psihosomatice ale cancerului

- metoda de decodare a simptomelor fizice

- identificarea nevoilor neimplinite si pasii vindecarii

- exercitii si studii de caz pentru consolidarea cunostintelor

- remediile florale Bach utile in tratarea dezechilibrelor emotionale care genereaza sau intretin bolile fizice. 


 
Inscrie-te acum!
close cart

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse

close

A fost adaugat la Favorite!